In the Gleam Of The Truth
Reconciliation in South Africa
Enhver krig er beskidt og medfører store ofre. Og i sagens natur er det altid svært for et folk at tilgive og lægge de grusomheder der er begået under en krig – bag sig. Men der er særligt vanskeligt for lande, der har været hærget af borgerkrig, hvor landsmænd har begået grusomme forbrydelser mod hinanden – hvor nabo har dræbt nabo.
Udsendelsen forsøger at stille nogle grundlæggende spørgsmål:
Hvordan kan mennesker leve fredeligt side om side efter at have gjort grusomme ting mod hinanden
Hvordan evner nogle mennesker at tilgive selv den værste forbrydelse mod sig selv og sine nærmeste.
Er sandheden vejen til forsoning og heling af landet eller får sandheden blot sårerne til at bløde igen.
Hvordan løser landene den næsten uløselige konflikt mellem fred og retfærdighed udtrykt i paradokset: Ingen fred uden retfærdighed, ingen retfærdighed uden fred.
Sandhedens kultur – Sydafrika
I mere en 40 år var styret i Sydafrika baseret på statsracisme, der sikrede den hvide overklasse et absolut magtmonopol. Efter årtiers modstandskamp indgår de sortes organisation ANC et historisk kompromis med det hvide styre i begyndelsen af 90erne.
Fredsaftalen indebærer nedsættelsen af en sandhedskommission, der skal kulegrave forbrydelserne under Apartheid. I Sydafrika udstikker jagten på sandheden – og ikke retfærdigheden – kursen for den forsoningsprocessen.
I udsendelsen møder vi blandt andre:
Et tidligere medlem af ANC’s militære gren, tortureret i apartheid-styrets fængsler, har vidnet for Sandhedskommissionen og i dag lever han af at tage turister rundt til modstandskampens hot spots
Lederen af sandhedkommissionens dokumentationsafdeling, i dag chef for Institute of Justice and Reconciliation, der igangsætter forsoningsmøder mellem sorte og hvide.
Moderen, hvis søn blev dræbt af det sydafrikanske sikkerhedspoliti. Efter at have vidnet i sandhedskommissionen tilgav hun morderne.
Stifteren af ”Kulumani” (engelsk – Speak Out) – organisationen, hvor ofre og overlevende fortæller hinanden om deres følelser og lidelser under Apartheidstyret. Organisationen opstod i kølvandet på sandhedskommissionen
Gymnasieeleven, der har været på ”rainbowcamp” – en 4-dages lejr for sorte og hvide skoleelever, der går tæt på hinandens fordomme.
Credits
-
Director, Producer & Photographer:
Jakob Gottschau
-
Film Editor:
Lars Haarsbjerg
-
Production:
Helle Green
-
Research:
Jesper Strudsholm
-
Archive:
Doxa Productions, SABC
-
Executive Producer DR:
Henrik Hartmann
-
Support:
The Ministry of Foreign Affairs/Danida, Nordisk Kabelfond, YLE